Upravni odbor SBD o opštinskom takmičenju iz biologije

9. март 2016 Vladimir Nikolic Vesti

Na vanrednoj sednici Upravnog odbora SBD održanoj 09.03.2016. je analizirana situacija oko nedavno održanog opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole. Sednici su pored članova Upravnog odbora prisustvovali i predsednik SBD prof. Jelena Knežević-Vukčević i članovi Nadzornog odbora SBD-a, prof. Dr Borivoj Krstić i dr Stanislava Stošić-Grujičić .
Upravni odbor je zaključio:

1. Da su testovi za opštinsko takmičenje bili neprimereno teški, neadekvatni tom nivou takmičenja i afirmaciji kvaliteta rada đaka i nastavnika. Ovakav vid testova nije u funkciji popularizacije biologije i zalaganja za biologiju.

2. Svim učesnicima opštinskog takmičenja biće dodeljena priznanja za učešće na opštinskom takmičenju.

3. Svi učesnici opštinskog takmičenja imaju pravo učešća na daljim nivoima takmičenja (okružnom/gradskom).

4. Pitanja i zadatke za gradsko takmičenje neće sastavljati autori testova za opštinsko takmičenje (prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, Gimnazija u Valjevu).

5. Sastav komisije za realizaciju sledećih nivoa takmičenja iz biologije za osnovne škole i revizorskog tima za praćenje njihovog kvaliteta biće javno saopšten odmah po izboru od strane SBD. Za dalje takmičenje važiće ista pravila, a kvalitet i nivo biće prilagođen tom nivou takmičenja.

6. Sve primedbe na kvalitet i materijalne greške u testovima će razmatrati članovi Komiteta za obrazovanje SBD koji mogu u svoj rad uključiti i kolege profesore i nastavnike, prema sopstvenoj proceni. Rok za izjašnjavanje članova Komiteta za obrazovanje je 7 dana.

Odlukom Upravnog odbora, u radu neće učestvovati članovi Komiteta za obrazovanje prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, gimanazija u Valjevu, autori testova za opštinsko takmičenje.
Upravni odbor se izvinjava učesnicima takmičenja, njihovim nastavnicima i roditeljima što njihov trud i zalaganje nisu adekvatno podržani i vidljivi.
UO SBD će u narednom periodu početi razgovore i aktivnosti na reorganizaciji načina pripreme i vođenja takmičenja za sledeći period.

U Beogradu, 09.03.2016.

Prof. Dr Jelena Knežević-Vukčević,
Predsednik Srpskog biološkg društva

Dr Duško Blagojević,
Predsednik Upravnog odbora Srpskog biološkog društva

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/